pozovite nas0086-731-85252378

Pošaljite nam mail[email zaštićen]

Početna>O nama>vijesti

Fresnelova svjetla: kako funkcioniraju i zašto bi trebali biti u vašem arsenalu

Vrijeme: 2020-12-11 Hits: 10

Jedna od najvažnijih stvari koje treba znati o a Fresnelova svjetlost je kako to izgovoriti. Postoji nekoliko bržih načina da vas u foto / video trgovini ili na filmskom setu označe kao „novorođenče“ (novajlija, novajlija ili novajlija) nego pogrešnim izgovaranjem svjetla kao FRAZ-nela. Izgovara se "Fray-NEL", s tihim "s", a ako se to čini čudnim, to je zato što je francuski. Svjetlost, tačnije sočivo pronađeno u rasvjetnom tijelu, ime je dobilo po francuskom inženjeru Augustin-Jean-Fresnelu koji je izumio tehnologiju za svjetionike početkom 1800-ih. Njegov je izum u to vrijeme bio toliko dobro prihvaćen da je nominiran za povjerenika svjetionika u Francuskoj.

20181218105313_32311


Inspiracija Augustin-Jean-a potekla je iz pokušaja smanjenja težine velike sferne leće rezbarenjem koncentričnih prstenova - poput prstenova drveta - u ravnu sočivu. Svaki prsten savija svjetlost nešto više od one ispod sebe, tako da se svi zraci svjetlosti projektuju kao snop. Izvan svjetionika i filmskih setova, Fresnelove leće se također koriste u automobilskim farovima i onim velikim, vanjskim svjetlima na otvorenom koja zasjaju na noćnom nebu na premijerama filmova, slično onom koji povjerenik Gordon koristi za pozivanje Batmana.

Kako oni rade
Fresnelova svjetla koji se koriste na filmskim setovima prilično su jednostavni alati koji se brzo savladavaju. Oni su izvor svjetlosti različite veličine i intenziteta i imaju mogućnost korištenja kao reflektor ili poplavno svjetlo. Sama naprava je lampa različite snage koja se nalazi na pokretnoj stazi iza Fresnelove leće i ispred sfernog reflektora. Reflektor usmjerava većinu svjetlosti prema Fresnelovoj leći, koja zatim koralira osvjetljenje u snop. Sve ovo je smešteno u kućište napravljeno da odvodi ogromnu količinu toplote koju jedinica proizvodi. U stražnjem dijelu kućišta nalazi se dugme koje se koristi za pomicanje ekipe lampe / reflektora duž staze, omogućavajući uočavanje ili poplavu snopa. Na prednjoj strani svjetla obično se nalaze četiri nosača - tri fiksna i jedan pomični - za držanje vrata staje, brzih prstenova, scrima i drugog alata. Napokon, tu je i utičnica za naizmeničnu struju koja obezbeđuje električnu energiju i standardni nosač postolja od 16 inča (XNUMX mm) i jaram za postavljanje svetla na lagani stalak ili rešetku plafonskih cevi. Jednostavno, zar ne? Vjerujte mi, čak ih je i jednostavnije koristiti nego što sam upravo objasnio.

SVJETLA SVJETLA KOJA SE KORISTE NA FILMSKIM KOMPLETIMA SU JEDNOSTAVNO JEDNOSTAVNI ALATI, BRZI ZA SVOJSTVO.

Postoji mnogo dodataka koji se mogu dodati Fresnel-ima za daljnju kontrolu njihove svjetlosti. Oni se tradicionalno prodaju zasebno, iako neki mogu biti uključeni u novi LED osvježivači, ovisno o marki i modelu. Vrata staje sa četiri lista mogu se postaviti na prednje nosače svjetla za upravljanje snopom. Okrugli otisci - metalni ekrani montirani u metalni okvir - mogu se postaviti ispred svjetla u te iste nosače kako bi se smanjio intenzitet svjetlosti. Prsten za brzinu koji može držati meku kutiju takođe se može dodati u iste zagrade kako bi se stvorilo meko svjetlo koje se omotava. Tradicionalni volframovi fresneli ne dolaze s ugrađenim prigušivačima, ali vanjski sustavi zatamnjenja mogu se kupiti po cijeni od oko 50 dolara. Blackwrap (TM) ili CineFoil (TM), u osnovi teška, crna aluminijumska folija, mogu se koristiti za oblikovanje svjetlosti. Gelovi i difuzijski elementi mogu se pričvrstiti - obično na vrata štale pomoću C47 (poznatih kao drvene štipaljke) - za promjenu boje ili intenziteta svjetlosti.

upotreba
Ako ste ikada pohađali tečaj filmske rasvjete, trebali biste znati za tipičan sistem osvjetljenja u tri točke. Često se koriste za intervjue, tri ili četiri fresnela djeluju kao ključno svjetlo, svjetlo za popunjavanje, obod / kosa / pozadinsko svjetlo, a četvrto kao dodatno svjetlo u pozadini. Rezultate hiljada ovih postavki najvjerojatnije ste vidjeli u gotovo bilo kojem dokumentarnom filmu sa intervjuom za sjedenje ili u emisijama vijesti duge forme, poput 60 minuta. Fresnels su također izvrsni za snimke proizvoda gdje morate iz daljine upaliti relativno male, nepokretne rekvizite. I kao što je ranije spomenuto, mnoge filmske pozornice imat će rešetku plafonskih cijevi ispunjenu visećim Fresnelima, kao i drugim svjetlima, kojima se obično upravlja sa svjetlosne ploče.

Napomena o volframovoj lampi, onoj maloj staklenoj i keramičkoj jedinici u središtu Fresnela: Slušao sam nekoga na snimanju u električnom odjelu kako je rekao pomoćniku proizvodnje da je "žarulja" nešto što vrtlar stavlja u zemlju tijekom proljeća, od koju cvijet uzgaja; "svjetiljka" je ono što koristimo na filmskom setu - još jedan savjet koji vas sprečava da prvog dana kao asistent produkcije ne budete etiketirani kao novorođenče. NIKADA ne dodirujte ovu staklenu lampu, bilo da je hladna ili vruća. Kad se ohladi, prst će na staklenoj površini ostaviti malu, nevidljivu količinu ulja koja će se nakon uključivanja najvjerojatnije zagrijati i uzrokovati eksploziju lampe. Te sitnice nisu jeftine i prava su neugodnost ako nemate dodatka na setu. Kad su vruće, mogu vas zaista gadno opeći. Očigledno je 70 posto energije koju koristi volframova svjetlost raspršeno kao toplota, a samo 30 posto vidljivo kao svjetlost. Koristite rukavice prilikom rukovanja svjetlima nakon što su uključena.

Za i protiv
Čini se da većina direktora fotografije preferira boju volframovih Fresnelovih svjetala od novijih LED svjetala, kao i kontrolu koju tradicionalna svjetla dopuštaju. Ova svjetla zahtijevaju relativno veliku količinu električne energije i izuzetno se vruće.

Iako je boja koju proizvode LED fresnels, posebno rani modeli, mnogima manje poželjna, oni crpe mnogo manje energije, ostaju hladniji i mogu imati mogućnost prigušivanja i / ili prebacivanja između dnevne svjetlosti i volframove boje iz njihove pojedinačne jedinice . Također sam pročitao da snažniji LED svjećice mogu proizvesti buku ventilatora.

Udari set
Fresnels su poznati po usmjerenom svjetlu koje može stvoriti tvrde, oštre sjene. Pretražite slike Georgea Hurella na Internetu i vidjet ćete primjere iz komercijalnog portretista ove 1930-te godine koji je volio koristiti Fresnels. Ove radne konje iz svijeta rasvjete možete pronaći na setovima i na lokacijama širom svijeta, čineći filmove, televiziju i vijesti koje svakodnevno gledamo.

STRANICA:
Mole Richardson odgovoran je za nadimke ovih različitih veličina Fresnelovih svjetala. Ovi nadimci se široko koriste na setovima, barem u SAD-u.

Fresnelovo svjetlo od 100 vati naziva se "mastilom".

Fresnel od 200 vati je "patuljak".

Fresnel od 650 vata je "tweenie".

Fresnel od 1 kW je "beba".

Fresnel od 2 kW (vati) je „junior“.

Fresnel od 5 kW (vati) je "stariji".

Morgan Paar, suosnivač Nomadic Frames-a, neovisni je filmski stvaralac i instruktor filmskog stvaralaštva koji se trenutno nalazi u Sydneyu, Australija. U prtljazi nema Fresnela, ali ima Flex dvobojnu LED mat 1 'x 1' mat.